به نام خداوند مهربان
بیانیه ی مأموریت مجتمع آموزشی نوید صالحین
مأموریت ما تعلیم و تربیت برای حرکت به سوی زندگی متعالی است. می خواهیم کسانی که به ما اعتماد می کنند بتوانند در ایجاد ارتباط با خود، دیگران، جهان هستی و خدا به توانمندی های موثری دست یابند.
در تحقق این مأموریت به ارزشها و اصول زیر معتقدیم:
- تمرکز ما در تعلیم و تربیت انسان هایی خدا باور، اخلاق مدار، خلاق، اندیشمند و نقاد است که مسئولیت پذیری، رواداری، قانون گرایی، نوع دوستی، نظم و تعادل از ویژگی های برجسته ی آنان باشد.
- یادگیری مستمر و لذت بخش، پژوهنده بودن، روحیه ی کار گروهی، کارآمدی و اثربخشی دانش آموختگان از ویژگی هایی است که در تعلیم و تربیت خود همواره مدنظر قرار می دهیم.
- اساسی ترین کار در تحقق این خواسته ها را در تعلیم و تربیتی می دانیم که با کیفیت برتر و بهره گیری از فناوری ها و دستاوردهای نوین در محیطی امن ارائه شود.
- سعی می کنیم به تفاوت های فردی یادگیرندگان توجه داشته باشیم و آنان را در مسیر استعدادهایشان هدایت کنیم. ما معتقدیم که مأموریت ما محقق نمی شود مگر این که سازمانمان در مسیر رشد و خودکفایی گام بردارد و این، نیازمند سازمان و کارکنانی یادگیرنده، پویا و روزآمد همراه با روحیه ی کار تیمی است؛ سازمانی پیش رو که خود را آماده ی ورود به جامعه ی دانش محور کند و از صالحین آگاه باشند.
دورنمای فعالیت های دبستان نوید صالحین
امروزه مدرسه به عنوان یک سرمایهی اجتماعی، نهادی است متشکل از ارکان اصلی جامعه یعنی والدین، دانش آموزان و معلمان که هر سه خود از سرمایه های اجتماعی می باشند و توسعه و پیشرفت هر کشوری در گروی توسعه یافتگی، پیشرفت و کارآمدی این سرمایه ها است.
از آن جایی که تعامل این ارکان در فرآیند نظام تعلیم و تربیت هر کشور به عنوان یک راهبرد اساسی مورد توجه می باشد؛ برآن هستیم تا در مجتمع نوید صالحین در پی تقویت این تعامل با ایجاد شرایطی کیفی، فرآیند نظام آموزشی و پرورشی را در قالب سبکی منحصر به خود محقق سازیم.
گام اول در شکل گیری این مهم، ایجاد و تعهد نسبت به اصل مهم «بهداشت روانی» در بین دانش آموزان، والدین و معلمان می باشد تا از این رهگذر بتوانیم زمینه ای برای برقراری تعامل سازندهی این ارکان فراهم سازیم و در فضایی عاری از هر گونه دغدغه ی غیر متعارف، شرایط را برای شکل گیری فرآیند یاددهی- یادگیری در مدرسه مهیا سازیم.
بهداشت روانی شامل شناخت حداکثری از خود (توانایی ها، قابلیت ها، علایق و محدودیت ها)، مسئولیت ها، انتخاب ها و شیوه های تلاش برای رسیدن به هدف می باشد.
«یادگیری» فرآیندی است که طی آن دانش آموز، والدین و معلم در تعاملی با همدیگر امکان تحقق آن را فراهم خواهند کرد. اگر دانش آموز را در عرصه ی یادگیری، تنها بدانیم؛ طبیعی است که این مهم به درستی و کمال محقق نخواهد شد.
میزان تعامل سازنده ی این سه گروه با همدیگر در شکل گیری «شوق به یادگیری» در دانش آموزان بسیار مؤثر است. دانش آموز تنها عضو این جریان و فرآیند نیست که ما صرفاً از او بخواهیم تلاش نماید و همواره با نهایت کیفیت درس بخواند و والدین و معلم نیز به کار خود ادامه دهند؛ بلکه سهم هر کدام در این جریان، بسیار حیاتی و مهم می باشد.
خانه و والدین، موقعیت اولیه ی شکل گیری شوق به یادگیری در دانش آموز است. والدین تعریفشان از یادگیری و انتظارشان از آموخته ها و فراگرفته های فرزندشان چیست؟ آن ها تلاش فرزندشان در مسیر یادگیری را چه چیزی تعریف کرده اند؟ فکر می کنند کدام دسته فعالیت ها از جانب دانش آموز به مثابهی یادگیری و آموزش می باشد؟ عرصه و گستره ی این فعالیت ها را در کدام بخش ها، حوزه ها و موقعیت ها تعریف میکنند؟ آیا والدین مجموعهی انتظارات و باورهایشان را در اشتراک با رویکرد، استراتژی و چشم انداز مدرسه به میان آورده اند؟ اگر فرآیند یاددهی – یادگیری را واگنی تصور کنیم که بر ریلی اختصاصی امکان حرکت دارد؛ والدین چه باوری نسبت به این که یکی از این ریل ها هستند، دارند؟
نهایتاً توجه به این اصل محوری و اساسی که شوق به یادگیری از درون خانواده و نحوهی تعاملات و مراودات والدین با فرزندشان در دانش آموز شکل می گیرد و تقویت آن در مدرسه و توسط معلمان می باشد.
موقعیت دومی که بیش تر به تقویت این شوق و شکوفاسازی استعدادها و قابلیت های دانش آموز خواهد پرداخت، مدرسه است. در یک تعریف کُلی می توان گفت «مدرسه عبارت است از کلیه ی سخت افزارها، نرم افزارها و نیروی انسانی شاغل در آن به عنوان معلم که می تواند دانش آموز را با فعالیت هایی که دانش و تجربه های قبلی او در آن نقش اساسی دارد درگیر نماید و فرصتی مناسب جهت بروز یافته ها و ساخته هایش به او دهد که استمرار چنین رویکردی، منجر به افزایش شوق به مدرسه و یادگیری می گردد.»
در رویکرد تعلیم و تربیت نوین، توجه به انسان و رعایت ارزشهای انسانی و تقویت توانایی و استعداد او در مدرسه از اصلی ترین مأموریتها میباشد. از این رهگذر و با توجه به اهداف و راهبردهای مجتمع نوید صالحین، واحد دبستان به دنبال شکوفاسازی استعداد و توانایی دانش آموز از طریق کسب مهارت های اصلی، کشف مسأله و یافتن راه حل آن بر اساس رویکرد شناختی میباشد.
اهداف اصلی آموزش و پرورش قرن 21
امروزه آموزش و پرورش مانند عرصه های دیگر اجتماعی در تعاملی جهانی، با توجه به فرهنگ و ارزش های بومی، اهدافی را برای خود در نظر گرفته است، از این روی ما نیز با توجه به اهداف اصلی آموزش و پرورش قرن 21 که شامل «یادگیری برای دانستن؛ دانایی»، «یادگیری برای توانستن؛ توانایی»، «یادگیری برای زیستن؛ دانایی برای زیستن»، «یادگیری برای با هم زیستن؛ توانایی برای با هم زیستن» میباشد، تلاش داریم تا یادگیری فرزندانمان را با این رویکرد محقق سازیم.
در راستای اهداف فوق «یادگیری» عبارت است از دریافت اطلاعات حسی و پردازش آن براساس دانش و تجارب قبلی که منجر به ساخت جدید ذهنی میشود و همچنین «یاددهی» به معنای زمینه سازی برای ایجاد ساختار جدید ذهنی با استفاده از فعالیت های محوری مقتضی با سن و عینی بودن دانش آموز می باشد. کمال این فرآیند در هم سویی مدرسه و والدین تحقق می یابد.
از این رهگذر یادگیری در مدرسه مستلزم توجه، مشاهده، یادسپاری، فهمیدن، تنظیم هدفها و مسئولیت پذیری دانش آموزان میباشد.
ویژگی های آموزش و پرورش مورد علاقه ی نوید صالحین
آموزش و پرورش مطلوب نوید صالحین با در نظر گرفتن رویکرد کتاب های درسی با شاخصهی نوین، علمی و فن آورانه بودن فعالیتها و تأکید بر ارزشهای دینی از طریق نیل به چهار هدف آموزش و پرورش برای قرن بیست و یکم امکان تحقق خواهد داشت.
- شاخصه ی نوینبودن در آموزش و پرورش اشاره به بهرهبرداری از آخرین نظریهها، الگوها و شیوههای فعالیت در حوزهی یاددهی-یادگیری دارد.
- شاخصه ی علمیبودن، اشاره به رعایت آخرین شاخصهای نظام آموزش و پرورش رسمی و جهانی در طراحی، برنامه ریزی، اجرا و ارزیابی فعالیتهای یاددهی-یادگیری دارد.
- شاخصه ی فن آورانهاشاره به بهرهبرداری حداکثری از تکنولوژیهای تولید شده در فعالیتهای یاددهی- یادگیری توسط معلم و دانش آموز دارد.
- شاخصه ی ارزشهای دینیاشاره به توجه و رعایت مفاهیم و ارزشهای والا و جهان شمولی چون تکریم دانایی، تکریم دانش، تکریم یادگیری دائمی، تکریم توانمندی، تکریم مسئولیت پذیری، تکریم انسان، تکریم صلح، تکریم احترام به دیگران و … در چارچوب باورهای منبعث از دین مبین اسلام داشته و ضمن دفاع از آن، خود را نسبت به آن ها متعهد میداند.
بر این اساس می توان گفت:
«تلاش برای تحقق آموزش و پرورش نوین، علمی، فن آورانه و ارزش های دینی؛ همان آموزش و پرورش بنا شده بر چهار ستون یادگیری، دانستن، زیستن و با هم زیستن» برای مدرسه ی نوید صالحین به عنوان یک چشم انداز تلقی میگردد.
بنابراین برنامه های آموزشی و فرهنگی در نوید صالحین«با رویکرد سواد علمی و فن آورانه و با محوریت فعالیت و کُنشهای دانش آموزان در پرتو هدایت آموزگار، به جهت کسب دانش جدید و کاربست آن، متناسب با شرایط و مقتضیات رشدی دانش آموز» است.
از آن جایی که تحقق برنامههای مدرسه در گرو همدلی، هماهنگی و هم فکری ارکان آن ممکن است؛ بیان بخشی از برنامه ها، انتظارات و ویژگیها میتواند تصویری از اهم برنامههای سال تحصیلی آتی دبستان را برای آگاهی و همراهی بیش تر والدین محترم نمایان سازد.
«تلاش دانش آموز، حضور جدی و آگاهانه ی اولیاء در کنار برنامه های دقیق و عملیاتی مدرسه»
اهداف دروس در دوره ی دبستان
■ قرآن
وضعیتی است که دانش آموزان از طریق صحیح و روان خوانی قرآن و خواندن ترکیبها و واژگان قرآنی، نسبت به برقراری ارتباط مؤثر با قرآن از طریق شناخت مفاهیم تربیت دینی (اخلاق، نوع دوستی، رعایت حقوق دیگران، رعایت عدالت، رعایت انصاف، سپاس گزاری، گذشت و …) تحریک شده تا زمینه های افزایش اُنس با قرآن بیش تر گردد.
■ هدیه های آسمان
وضعیتی است که با درگیر کردن ذهن دانش آموز از طریق مشاهده ی پدیده های پیرامون خود، نخستین گامهای تفکر در آفرینش برای شناخت نظام خلقت، خالق نظام خلقت و وظایف خود در برابر خالق و مردم، را خواهد برداشت. از این رهگذر است که درس هدیههای آسمانی با رعایت حداکثری نکات زیر ممکن خواهد بود:
- تلاش برای مرتبط ساختن آموزشهای دینی دانش آموزان با زندگی روزمرهی آن ها به گونهای که آموزشها از زندگیِ کودکی شروع شده و به زندگیِ بزرگسالی آن ها ختم شوند
- تلاش برای فراهم کردن زمینه های مناسب، به منظور استنباط و نتیجهگیری خود دانش آموزان از مطالب و موضوعات و پرهیز از انباشته کردن ذهن آن ها از مفاهیم و اطلاعات حافظه ای
- تلاش برای ایجاد امید، شادی و نشاط به هنگام ارائهی آموزشهای دینی و پرهیز از ایجاد اضطراب و صدمات روحی و روانی در دانش آموزان
- ترسیم چهرهای صمیمی و قابل فهم برای دانش آموزان از شخصیت، رفتار و زندگی پیامبر اسلام (ص) و معصومین (ع)
- تلاش برای پرورش حس زیبایی شناسیِ دانش آموزان با بهرهگیری از هنرهای جذاب در جهت درک هر چه بیش تر مفاهیم دینی
- استفاده از بیان غیر مستقیم در آموزش مفاهیم بویژه مفاهیم اخلاقی
■ فارسی
خواندن: وضعیتی است که با درگیر کردن ذهن دانش آموز با قالب های ادبی، تصاویر، نشانهها و ترکیب نشانهها، منجر به پرورش خوب دیدن، دقیق گوش دادن، روان خواندن، تقویت حافظهی زبانی، درک متن، خوب سخن گفتن، واژه آموزی، درک محتوا، رعایت لحن و آهنگ و درک تصویری می شود. صحیح خوانی و آهنگین خواندن جملات باید به گونه ای باشد که منجر به درک موضوع و دریافت مفاهیم مندرج در کتاب درسی و بیان شیوای آن گردد.
پرورش درک شنیداری با گوش دادن به خوانش متن، تقویت اعتماد به نفس با شعر خوانی، قدرت سخن گفتن در برابر جمع و کاهش کم رویی با اجرای نمایش، پرورش حافظه و تقویت فن بیان با حفظ شعر و تقویت قدرت ادراکی و تفکّر با خواندن حکایت و ضرب المثل و و گفت و شنود محقق می گردد.
نوشتن: وضعیتی است که با درگیر کردن ذهن دانش آموز با تصویر نویسی، انشا، مقایسه ی پدیدهها، نوشتن تفاوتها و همانندیها و تبدیل شعر به نوشته های ساده، مهارت نوشتن نزد وی تقویت میگردد. او با درک صداها و نشانهها، توانایی بازشناسی و کاربست شکل درست نشانهها را پیدا میکند. وی با شناخت چگونگی واژهسازی و درک معانی مترادف و متضاد، قادر به استفادهی درست از کلمات و نشانهها در نوشتار میشود. همچنین این تواناییها او را یاری خواهد کرد تا با خلاقیت، جملات تازه بسازد و با پرورش تخیل، بتواند متنهایی در قالب انشا ساخته و پرداخته کند. این درس با ایجاد فرصت برای تفکر، درک و دریافت او را از سطح ساده و دریافت اطّلاعات آشکار متن به لایه های زیرین و سطوح عمیقتر درک متن، راهبری مینماید.
■ ریاضی
وضعیتی است که دانش آموز با درگیر کردن ذهن خود برای درک الگوها و روابط میان آن ها، با استفاده از آگاهی های قبلی و پردازش اطلاعات، دست به ساخت دانش جدید میزند. این فعّالیتها در قالب بازی، کار پروژهای، انجام عملیات و دست سازه شامل مراحلی مانند درک کردن، کشف کردن، حلّ مسئله، استدلال کردن، بررسی کردن، حدس و آزمایش، توضیح راه حل، مرتّب کردن، قضاوت در مورد یک راه حل و مقایسهی راه حلهای مختلف صورت می گیرد.
ایجاد زمینه برای فکر کردن و پرورش تواناییهای ذهنی دانش آموزان، ایجاد زمینه برای تقویت نظم فکری و ارتقای توانایی آنان در مدل سازی، یادگیری مفاهیم پایهی ریاضی و ایجاد توانایی در محاسبات مورد نیاز در زندگی روزمره، از اهداف آموزش ریاضی در دوره ی ابتدایی می باشند. برخی از مفاهیمی که دانش آموزان در دوره ی ابتدایی فرا می گیرند عبارت است از:
- عدد: از درک عدد، حس عددی (تجسم بزرگی عدد)، شمارش معنادار و نام و نماد عدد در پایهی اول شروع میشود و در پایههای بعدی به ترتیب ساختار ارزش مکانی به سمت اعداد بزرگ تر تعمیم داده می شود تا در پایان پایهی پنجم به عدد میلیارد می رسد. همچنین در پایهی چهارم تعمیم جدول به سمت اعداد کوچک یعنی اعداد کوچکتر از واحد آغاز و نماد اعشار معرفی می شود. از پایهی دوم به بعد دانش آموزان با مفهوم جدیدی از عدد به شکل کسر آشنا می شوند و این مفهوم تا درک واحد کسر و اعداد مخلوط گسترش می یابد. از پایهی چهارم به بعد درک ارتباط میان انواع مختلف اعداد اتفاق می افتد.
- نسبت و تناسب: در پایهی پنجم در ادامهی مفهوم کسر، یادگیرندگان با درک رابطهی میان دو کمیت، با استفاده از نماد کسر با مفهوم نسبت و تناسب رو به رو می شوند. از این مفهوم در پایهی پنجم و ششم به صورت گسترده در محاسبهی درصد، سود، ضرر، تخفیف و … استفاده می کنند.
- الگو: دانش آموزان در پایهی اول با مفهوم الگو آشنا شده و توانایی شناسایی شکلهای الگودار (شامل الگوهای عددی و هندسی) را کسب میکنند. سپس میتوانند الگو را تعمیم داده، واحد تکرار را کشف نمایند و ویژگیهای آن را توصیف کنند. در پایهی دوم تا ششم همین مفهوم در قالب الگوهای پیچیده تر گسترش می یابد و در پایهی چهارم دانش آموزان به توانایی پیش بینی ادامهی الگوها می رسند.
- هندسه: در پایهی اول، دانش آموزان با اشکال هندسی و نام آن ها آشنا می شوند. از پایهی دوم تا چهارم اجزا و ویژگیهای این اشکال را درک می کنند و از پایهی چهارم به بعد توانایی مقایسه کردن این اشکال را پیدا می کنند. همچنین در پایهی سوم به تدریج اشکال سه بعدی معرفی می شوند و دانش آموزان قادر به کسب مهارت تجسم فضایی می گردند.
- اندازه گیری: در پایهی اول دانش آموزان با مفهوم اندازه گیری و اهمیت واحد اندازه گیری آشنا می شوند. از پایهی دوم به بعد واحدهای اندازه گیری طول، زمان، سطح، زاویه، حجم و ابزارهای اندازه گیری هر کدام معرفی می گردند و دانش آموزان، مهارت استفاده از این ابزار را تمرین می کنند.
- آمار و احتمال: دانش آموزان با مفهوم سرشماری در پایهی اول آشنا شده و از ابزار چوب خط برای ثبت دادهها استفاده می کنند و از پایهی دوم جمع آوری، ثبت و نمایش دادهها بر روی نمودارهای مختلف را فرا می گیرند. در پایه های پنجم و ششم شاخصهای میانگین و میانه را برای توصیف نمودار درک کرده و از پایهی دوم تا پنجم پدیده های تصادفی را تجربه مینمایند.
- محاسبات: در پایهی اول، مفهوم جمع و تفریق را درک نموده و همچنین در طول پایهی اول و دوم الگوریتمهای جمع و تفریق اعداد تا سه رقم را فرا می گیرند. در پایهی سوم دو مفهوم ضرب و تقسیم را درک کرده و الگوریتم های ضرب و تقسیم اعداد چند رقمی را یاد میگیرند. از پایهی چهارم به بعد عملگرهای محاسباتی را به انواع مختلف اعداد تعمیم می دهند.
■ علوم تجربی
وضعیتی است که با درگیر کردن ذهن دانش آموز از طریق ایجاد حساسیت نسبت به محیط اطراف به وسیله ی تحریک حواس پنج گانه و مشاهدهی پدیدهها، ارتباط میان آن ها را درک کند. او طی این فرآیند می تواند با استفاده از طرح مسأله، فرضیه سازی و آزمون فرضیه، نسبت به ساخت جدید ذهنی اقدام نماید.
چنین فرآیندی فرصتی را برای درک پدیدههای طبیعی فراهم میکند تا دانش آموز با استفادهی مسئولانه از طبیعت به مثابهی بخشی از خلقت الهی و آموختن از آن، برای ایفای نقش سازنده در ارتقای سطح زندگی فردی، خانوادگی، ملیّ و جهانی آماده گردد. این مهم از طریق کاربست روش علمی با تأکید بر تقویت مهارت مشاهدهگری، پرسشگری، فرضیه سازی، جمع آوری اطلاعات و مستندسازی و ارائهی آن ها، طراحی، اجرا و ارزیابی آزمایش و تحلیل و نتیجه گیری و همچنین فن آورانه کردن علم با به کارگیری آن در زندگی روزمره و طراحی و ساخت مدلها و سازهها انجام میپذیرد.
- مشاهدهگری: حواس، راه شناخت دنیای اطراف است و مشاهده، به کارگیری حواس پنج گانه اطلاق می شود. مشاهده ابزار انتقال مفهوم از بیرون به ذهن است. این مهارتِ بسیار پایه ای و مهم که با به دنیا آمدن در انسان شکل می گیرد، در پایهی اول با شناخت حواس و اندامهای مربوط به آن شروع میشود. در این پایه دانش آموزان یاد میگیرند که برای دریافت اطلاعات از پیرامون خود چگونه از حواس مرتبط استفاده نمایند. در پایههای بعدی این مهارت تقویت و به صورت مشاهدهی کیفی و کمی گسترش مییابد و دانش آموزان توانایی دریافت جزئیات پدیدههای ساکن و پویا را کسب می کنند. دانش آموزان پایهی اول مشاهدات خود را به صورت گفتاری و نقاشی توصیف میکنند و از پایهی دوم، ثبت مشاهدات خود را با نوشتن توصیفات خود پی میگیرند.
- پرسشگری و فرضیهسازی: مشاهدهی خوب منجر به درک و مقایسه با تجربههای قبلی و در نتیجه ایجاد پرسش در ذهن مشاهدهگر میشود. هنگامی که پرسش در ذهن ایجاد میشود، هر فرد برای آن پاسخی احتمالی دارد که به آن فرضیه میگوییم. این دو مهارت با ایجاد فرصت مشاهدههای چالش برانگیز و برانگیختن دانش آموزان به تفکر و نهراسیدن از اشتباه در ارائهی پاسخ احتمالی، از پایهی اول شروع میشود و در پایههای بالاتر گسترش مییابد. با ایجاد پرسش در ذهن و فرضیهسازی، گامی مهم در جهت ساخت دانش توسط خود دانش آموز است.
- جمع آوری اطلاعات و مستند سازی و ارائهی آن ها: این مرحله یکی از مراحل ساخت دانش است. دانش آموزان از پایهی سوم یاد میگیرند که چگونه متناسب با پرسش طرح شده، پس از فرضیه سازی؛ اطلاعات جمع آوری کرده و در شکل های گوناگون مانند جدول، گزارش، .. مستند سازی کنند و به روشهای گوناگون به کلاس ارائه دهند.
- طراحی، اجرا و ارزیابی آزمایش: در پایهی اول، آزمایش بیش تر برای مشاهده و توصیف پدیدهها انجام میشود. از پایهی دوم، آزمایش برای آزمون فرضیه اجرا می شود و اندازه گیری نیز از این پایه آغاز می گردد. از پایهی چهارم، دانش آموزان شروع به طراحی آزمایش مبتنی بر پرسشی که طرح نمودهاند میکنند و به تدریج توانایی ارزیابی چگونگی طراحی و اجرای آزمایشهای خود را پیدا میکنند.
- تحلیل و نتیجه گیری: ساخت دانش در ذهن دانش آموز فرآیندی است که از مشاهده آغاز میگردد و به تدریج تکامل مییابد. از آن جاییکه پیمودن این مسیر به تجربههای قبلی، دریافت حواس، دقت در مشاهده پرسشهایی که در ذهن شکل میگیرد و مسیری که فرد در یافتن جواب خود طی میکند بستگی دارد، تحلیل و نتیجهگیری برای هر دانش آموز امری شخصی است. با این حال با ایجاد فرصت گفت و شنودهای کلاسی و گروهی و ارائهی یافتههای دانش آموزان، آنان در معرض یافتههای یکدیگر قرار میگیرند و دانش ساخته شدهی خود را بازسازی میکنند.
- فن آورانه کردن علم با به کارگیری آن در زندگی روزمره: درس علوم با ایجاد فرصتهایی برای مشاهدهی پیرامون و شناخت پدیدهها، مسئولیت افراد را نسبت به محیط افزایش میدهد و توانایی او را نسبت به تعامل با محیط افزایش می دهد.
- طراحی و ساخت مدلها و سازهها: دانش آموزان از پایهی دوم به ساخت مدل و سازه میپردازند. با این فعالیت، مشاهدهگری، خلاقیت و توانایی حل مسئلهی آنان پرورش مییابد و مهارت های دستی آنان نیز تقویت می گردد.
■ مطالعات اجتماعی
وضعیتی است که طی آن، دانش آموز نسبت به رُخ دادهای پیرامون خود، حساس و کنجکاو می شود. مهارت اندیشیدن پیرامون پدیده های اجتماعی را به او می آموزد و او را فردی پُرسشگر، منتقد، خلاق، دارای شناخت، مسئول و مؤثر نسبت به خود و اجتماع تربیت می کند. این درس شامل پنج حوزهی موضوعی است که شامل فضا و مکان؛ زمان، تداوم و تغییر؛ فرهنگ و هویت؛ نظام اجتماعی؛ منابع و فعالیت های اقتصادی هستند.